Επικαιρότητα

Αποτελέσματα του stress-test της ΕΒΑ που διενεργήθηκε σε 51 πιστωτικά ιδρύματα της ΕΕ

Στις 29 Ιουλίου 2016, η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΒΑ) ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress-test) που διενεργήθηκε σε 51 πιστωτικά ιδρύματα, τα οποία εδρεύουν σε 14 κράτη-μέλη της ΕΕ, καθώς και στη Νορβηγία, περιλαμβανομένων 37 άμεσα εποπτευόμενων από την ΕΚΤ ιδρυμάτων. Επισημαίνεται ότι στην άσκηση δεν συμμετείχαν ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα.

Τα αποτελέσματα της άσκησης κατάδειξαν τη σημαντική πρόοδο που έχει ο ευρωπαϊκός τραπεζικό κλάδος κατά τα τελευταία έτη σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης των πιστωτικών ιδρυμάτων. Συγκεκριμένα, από το stress-test προέκυψε ότι:

  • o μέσος δείκτης κεφαλαίου κοινών μετοχών της κατηγορίας 1 (CET1) των 51 ιδρυμάτων ανήλθε σε 13,2% (στοιχεία 31ης Δεκεμβρίου 2015), υψηλότερος κατά 200 μονάδες βάσης σε σχέση με την αντίστοιχη άσκηση του 2014 και κατά 400 μονάδες βάσης υψηλότερος της άσκησης του 2011, ενώ

  • στο πλαίσιο του δυσμενούς σεναρίου ο δείκτης CET1 αναμένεται να διαμορφωθεί το 2018 στο 9,4% του σταθμισμένου ενεργητικού των ιδρυμάτων.

Με εξαίρεση ένα πιστωτικό ίδρυμα, τα υπόλοιπα παρουσίασαν στο πλαίσιο του δυσμενούς σεναρίου δείκτη CET1 υψηλότερο του 5,5% που είχε οριστεί ως σημείο αναφοράς.

Τα αποτελέσματα του stress-test θα χρησιμοποιηθούν στο πλαίσιο της διενέργειας της διαδικασίας εποπτικής εξέτασης και αξιολόγησης (SREP) και για τους σκοπούς του καθορισμού των πρόσθετων κεφαλαιακών απαιτήσεων που θα πρέπει να τηρούν τα ιδρύματα στο πλαίσιο του Πυλώνα 2.

 

Ανακοίνωση της ΕΒΑ