Επικαιρότητα

Συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Πριγκιπάτου του Μονακό για τη φορολόγηση των υπό μορφή τόκων εισοδημάτων από αποταμιεύσεις

Στις 19 Αυγούστου 2016, δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (L 225) η Απόφαση (ΕΕ) 2016/1392 του Συμβουλίου «σχετικά με την υπογραφή, εξΆ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και την προσωρινή εφαρμογή του τροποποιητικού πρωτοκόλλου της συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και του Πριγκιπάτου του Μονακό για τη φορολόγηση των υπό μορφή τόκων εισοδημάτων από αποταμιεύσεις», καθώς και το σχετικό Τροποποιητικό Πρωτόκολλο.

Μέσω της Απόφασης αυτής προβλέπονται μέτρα ισοδύναμα με τα θεσπιζόμενα στην Οδηγία 2003/48/ΕΚ για τη φορολόγηση των – υπό μορφή τόκων – εισοδημάτων από αποταμιεύσεις.

Περαιτέρω, το Τροποποιητικό Πρωτόκολλο, το οποίο απαιτεί κύρωση ή έγκριση από τα συμβαλλόμενα μέρη σύμφωνα με τις οικείες εθνικές διαδικασίες, τίθεται σε ισχύ την πρώτη ημέρα του δεύτερου μήνα που έπεται της τελικής κοινοποίησης. ΚατΆ εξαίρεση, εφαρμόζεται σε προσωρινή βάση από την 1η Ιανουαρίου 2017, εν αναμονή της ολοκλήρωσης των αναγκαίων διαδικασιών για την επικύρωσή του.