Επικαιρότητα

Εκτελεστική Απόφαση (ΕΕ) 2016/1492 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «σχετικά με τις προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Πύλης Επενδυτικών Έργων»

Στις 5 Νοεμβρίου 2016, δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Εκτελεστική Απόφαση (ΕΕ) 2016/1492 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «σχετικά με τις προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Πύλης Επενδυτικών Έργων».

Η Ευρωπαϊκή Πύλη Επενδυτικών Έργων («ΕΠΕΕ»), η οποία τέθηκε σε λειτουργία τον Ιούνιο 2016, συνιστά δίαυλο ενημέρωσης των δυνητικών ιδιωτών επενδυτών στο πλαίσιο λειτουργίας του EFSI και προορίζονται για απλή ενημέρωση των δυνητικών ιδιωτών επενδυτών. Η δημοσίευση έργου στην ΕΠΕΕ δεν ισοδυναμεί με έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ή την ΕΤΕπ και δεν συνιστά προϋπόθεση λήψης χρηματοδοτικής στήριξης μέσω του EFSI.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάρτηση επενδυτικών σχεδίων στην ΕΠΕΕ συνιστά η συμμόρφωση αυτών με τα ακόλουθα κριτήρια:

  • το ελάχιστο συνολικό κόστος του έργου ανέρχεται σε πέντε (5) εκατ. ευρώ και η υλοποίησή του από νομικές οντότητες εγκατεστημένες σε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης να έχει αρχίσει ή να ξεκινήσει εντός τριών (3) ετών από την υποβολή στην ΕΠΕΕ,

  • το έργο να υλοποιείται εντός του γεωγραφικού πεδίου εφαρμογής του EFSI, να εμπίπτει σε επιλέξιμο τομέα χρηματοδότησης (π.χ. ενέργεια) και να είναι συμβατό με το ευρωπαϊκό και εθνικό δίκαιο του οικείου κράτους μέλους, και

  • το έργο να περιγράφεται με σαφήνεια στην αίτηση, οι δε πληροφορίες που παρέχονται σε αυτήν να είναι ακριβείς και να προσδιορίζουν το ύψος της αναγκαίας χρηματοδότησης.

Το κείμενο της ως άνω Εκτελεστικής Απόφασης είναι διαθέσιμο στην ακόλουθη ηλεκτρονική διεύθυνση:
http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/PDF/?uri=CELEX:32016D1942&from=EL