Επικαιρότητα

Διαβούλευση της ΕΚΤ σχετικά με τη διενέργεια του fit and proper

Στις 14 Νοεμβρίου 2016, η ΕΚΤ έθεσε σε διαβούλευση Οδηγό (Guide) σχετικά με τα κριτήρια και τη διαδικασία αξιολόγησης της καταλληλότητας (“fit and proper”) των προτεινόμενων μελών για το Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) των πιστωτικών ιδρυμάτων, καθώς και για τις θέσεις των επικεφαλής σημαντικών διευθύνσεων (π.χ. επικεφαλής διαχείρισης κινδύνων, επικεφαλής κανονιστικής συμμόρφωσης).

Το κείμενο διαβούλευσης παρέχει πληροφόρηση αναφορικά με τις πολιτικές, πρακτικές και διαδικασίες που εφαρμόζονται από την ΕΚΤ κατά τη διαδικασία του fit and proper. Συγκεκριμένα, με τον υπό διαβούλευση Οδηγό εξειδικεύονται τα πέντε (5) κριτήρια που εξετάζονται στο πλαίσιο του fit and proper: α) φήμη, β) εμπειρία, γ) σύγκρουση συμφερόντων και ανεξαρτησία σκέψης (independence of mind), δ) αφιέρωση επαρκούς χρόνου, και ε) καταλληλότητα του Διοικητικού Συμβουλίου σε συλλογικό επίπεδο. Επίσης, το κείμενο διαβούλευσης περιλαμβάνει ρυθμίσεις σχετικά με τη διενέργεια συνεντεύξεων σε ορισμένα από τα νέα μέλη του ΔΣ των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Η περίοδος διαβούλευσης λήγει στις 20 Ιανουαρίου 2017.

Κείμενο διαβούλευσης

https://www.bankingsupervision.europa.eu/legalframework/publiccons/pdf/fap/fap_guide.en.pdf?723db13839d47e0800b8c930a641893f