Επικαιρότητα

Έκθεση της Μικτής Επιτροπής (“Joint Committee”) των Ευρωπαϊκών Εποπτικών Αρχών (‘ESAs’) στη θεματική του “digital finance”

Στις 7 Φεβρουαρίου 2022, η Μικτή Επιτροπή των ‘ESAs’ δημοσίευσε 109σέλιδη έκθεση στη θεματική του “digital finance” σε συνέχεια σχετικής Ανακοίνωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την έκδοση τεχνικών συμβουλών στην εν λόγω θεματική.

Η εφαρμογή καινοτόμων τεχνολογιών διευκολύνει τις αλλαγές στη δομή του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος. Οι αλυσίδες αξίας (“value chains”) εξελίσσονται και η χρήση ψηφιακών πλατφορμών αυξάνεται ραγδαία. Ως εκ τούτου, οι ‘ESAs’ συνιστούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μια σειρά δράσεων για την ενίσχυση του ευρωπαϊκού ρυθμιστικού πλαισίου στο πεδίο των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και την ενίσχυση του ρόλου των εθνικών εποπτικών αρχών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε στις 24 Σεπτεμβρίου 2020, την στρατηγική της σχετικά με τη θεματική του “digital finance”. Με την εν λόγω στρατηγική η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιδιώκει, μεταξύ άλλων, την προσφορά στους καταναλωτές περισσότερων επιλογών, όσον αφορά τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, διασφαλίζοντας παράλληλα την προστασία των οικονομικών τους συμφερόντων και τη σταθερότητα του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Έκθεση