Επικαιρότητα

Συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ομοσπονδίας (ΕΤΟ)

Η 135η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου («ΔΣ») της ΕΤΟ πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης στις 23 Νοεμβρίου 2022. Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου, κ. Βασίλειο Ράπανο, και την Acting Γενική Διευθύντρια, κα Χαρούλα Απαλαγάκη. Μετά το πέρας της συνεδρίασης, η ΕΤΟ εξέδωσε κείμενο με τα ακόλουθα βασικά σημεία:

Ενισχύοντας τη βιώσιμη ανάπτυξη στην Ευρώπη

Οι δυσοίωνες οικονομικές προβλέψεις των τελευταίων μηνών έχουν γίνει πλέον πραγματικότητα, με τον πληθωρισμό να συνεχίζει να αυξάνεται και να προδιαγράφεται η αύξησή του έως και 9,3% φέτος στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά βρίσκονται αντιμέτωπα με μια ενεργειακή κρίση και δέχονται έντονες πιέσεις ως προς το κόστος διαβίωσης, καθώς οι ευρωπαίοι ηγέτες παραμένουν σταθεροί στην πορεία επίτευξης του στρατηγικού στόχου της βιώσιμης μετάβασης. Σε αυτό τον αβέβαιο διεθνές περιβάλλον το τραπεζικό σύστημα αποτελεί βασικό πυλώνα ανθεκτικότητας.

Κάλυψη του επενδυτικού κενού

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται την τραπεζική χρηματοδότηση. Ο Ευρωπαϊκός Τραπεζικός κλάδος είναι σημαντικά ενισχυμένος και έχει ξεπεράσει τους εποπτικούς στόχους. Οι αρμόδιες Ευρωπαϊκές Αρχές έχουν την ευκαιρία να σχεδιάσουν ένα νέο προληπτικό πλαίσιο τραπεζικής λειτουργίας, που θα διατηρήσει τη σημερινή ανθεκτικότητα του τραπεζικού συστήματος και την ανταπόκρισή του στις ανάγκες στήριξης της ευρωπαϊκής οικονομίας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο αποφάσισαν να μην αυξήσουν το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων, παρά την προσπάθεια να ανταποκριθούν στην ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος και να μην υπαναχωρήσουν από την ανάγκη χρηματοδότησης της ευρωπαϊκής οικονομίας. Είναι σημαντικό να ακολουθήσει την ίδια προσέγγιση και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η εποπτική δέσμη μέτρων για το τραπεζικό σύστημα (Banking Reform Package) θα πρέπει να επιτύχει τη σωστή ισορροπία μεταξύ των κεφαλαιακών απαιτήσεων και της δανειοδοτικής ικανότητας των ευρωπαϊκών τραπεζών, για την οποία είναι σημαντικό να ληφθούν υπόψη οι ευρωπαϊκές ιδιαιτερότητες, καθώς και να εκπληρωθεί η εντολή της «Ομάδας των 20» (G-20) να μην αυξηθούν υπέρμετρα οι κεφαλαιακές απαιτήσεις.

Ο κανονισμός για τις τιτλοποιήσεις θα πρέπει να αναθεωρηθεί, προκειμένου να συμβάλει στην ενίσχυση της Ένωσης Κεφαλαιαγορών (CMU), απελευθερώνοντας σημαντικούς πόρους για τη χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών στρατηγικών στόχων.

Οι τράπεζες παραμένουν προσηλωμένες στον στόχο μηδενικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (net zero goal)

Παρά τις βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις λόγω της οικονομικής αστάθειας που προκλήθηκε από τους πρόσφατους κλυδωνισμούς, οι ευρωπαϊκές τράπεζες παραμένουν πλήρως προσηλωμένες στην επίτευξη του στόχου μηδενικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ομοσπονδίας (ΕΤΟ) και της Ernst and Young (EY). Οι σχετικές πρωτοβουλίες του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος έχουν επηρεαστεί από τις ραγδαίες αλλαγές στις επιδόσεις των διαφόρων κλάδων της οικονομίας. Οι τράπεζες αντιλαμβάνονται την τρέχουσα κρίση ως καταλύτη ενίσχυσης της μέσο-μακροπρόθεσμης ζήτησης για τη χρηματοδότηση της βιώσιμης ανάπτυξης.

Στην έκθεση αποτυπώνεται, επίσης, ότι οι τράπεζες διαθέτουν έντονο αίσθημα κοινωνικής ευθύνης και επιθυμίας να εμπλακούν (και όχι να αποχωρήσουν) σε αναδυόμενες αγορές, στις οποίες η απόσυρση χρηματοδοτικών πόρων θα προκαλούσε σημαντική οικονομική και κοινωνική αστάθεια. Εντούτοις, βρίσκονται αντιμέτωπες με μια σειρά προκλήσεων, καθώς επιδιώκουν να παρέχουν χρηματοδότηση μετά την πανδημία για να στηρίξουν την ανάγκη όσων έχουν πληγεί από την ενεργειακή κρίση, καθώς και να συμβάλλουν ενεργά στη σταδιακή απαλλαγή της ευρωπαϊκής οικονομίας από τις πηγές άνθρακα. Για να αντιμετωπιστούν αυτές οι προκλήσεις, η χάραξη και η εφαρμογή μετρήσιμων σχεδίων ενεργειακής μετάβασης, υποστηριζόμενα από μια σαφή δέσμευση των ενδιαφερόμενων μερών, κρίνεται ως απολύτως απαραίτητη για την επίτευξη του θετικού αντικτύπου σε διεθνές επίπεδο.

Σωστός σχεδιασμός και υλοποίηση του ψηφιακού ευρώ

Το έργο σχεδιασμού και υλοποίησης του ψηφιακού ευρώ θα έχει εκτεταμένες επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένης της διαρθρωτικής αλλαγής των υπηρεσιών πληρωμών στην Ευρώπη. Ενδέχεται, επίσης, να οδηγήσει σε μείωση των πηγών χρηματοδότησης και ρευστότητας των πιστωτικών ιδρυμάτων και της χρηματοδοτικής τους ικανότητας. Καθώς οι φορείς χάραξης πολιτικής εξετάζουν τα επόμενα βήματα για ένα ευρωπαϊκό ψηφιακό νόμισμα Κεντρικής Τράπεζας (CBDC), το πρώτο και κύριο μέλημα πρέπει να είναι η παροχή προστιθέμενης αξίας στους πολίτες και η άμβλυνση των σχετικών κινδύνων. Είναι σημαντική η διασφάλιση του απορρήτου και της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, καθώς και η κατοχύρωση ότι μια σειρά από ελέγχους, όπως αυτοί που αφορούν την πρόληψη και την καταπολέμηση νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (AML) παραμένουν σε ισχύ. Ταυτόχρονα, ένα ψηφιακό ευρώ πρέπει να ενισχύσει την καινοτομία, προσφέροντας στον ιδιωτικό τομέα ευκαιρίες υλοποίησης νέων υπηρεσιών προς όφελος των καταναλωτών και των επιχειρήσεων. Είναι, επίσης, απαραίτητο να αντιμετωπιστούν έγκαιρα όλες οι τυχόν ανησυχίες σχετικά με τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και τη χρηματοδότηση της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Οι τράπεζες είναι έτοιμες να συμβάλλουν, τόσο στις στρατηγικές συζητήσεις όσο και στις τεχνικές εργασίες για το ψηφιακό ευρώ, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι προσθέτει αξία στους πολίτες και λειτουργεί ως καταλύτης καινοτομίας στις ευρωπαϊκές πληρωμές και στην οικονομία εν γένει.

Εκλογή του κ. Christian Sewing ως Προέδρου της ΕΤΟ

Το ΔΣ της ΕΤΟ ανακοίνωσε την εκλογή του νέου του Προέδρου, κ. Christian Sewing, Διευθύνοντος Συμβούλου της Deutsche Bank, ο οποίος θα διαδεχθεί την κα Ana Botín τον Μάρτιο του ερχόμενου έτους.

Σχολιάζοντας την εκλογή του, ο κ. Christian Sewing δήλωσε: «Ανυπομονώ να υπηρετήσω ως Πρόεδρος της ΕΤΟ και θα ήθελα να ευχαριστήσω την Ana για την πολύτιμη καθοδήγησή της κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσιμης περιόδου. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, οι τράπεζες συνέδραμαν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν την αβεβαιότητα και αποδείχθηκαν σταθεροί και αξιόπιστοι συνεργάτες για τους πελάτες τους, καθώς και για τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές και εποπτικές αρχές. Για να συμβάλλει στην απελευθέρωση σημαντικών επενδύσεων που απαιτούνται για τη χρηματοδότηση του βιώσιμου και ψηφιακού μετασχηματισμού της οικονομίας, η Ευρώπη χρειάζεται έναν ισχυρό, ενωμένο και ανταγωνιστικό σε διεθνές επίπεδο τραπεζικό σύστημα. Μαζί με τα μέλη της ΕΤΟ και το προσωπικό της, θα συνεχίσουμε το έργο μας για την επίτευξη αυτών των στόχων, καθώς το μέλλον του τραπεζικού μας συστήματος θα διαμορφωθεί πρωτίστως σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση, η κα Ana Botín δήλωσε: «Συγχαρητήρια στον Christian για την ανάληψη των νέων του καθηκόντων. Είναι ένας εξαιρετικός ηγέτης με βαθιά κατανόηση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει το τραπεζικό σύστημα στην περιοχή μας και με σαφή άποψη για τον τρόπο μετεξέλιξης του ρυθμιστικού πλαισίου, προκειμένου αυτό να είναι σε θέση να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών τραπεζών σε διεθνές επίπεδο. Θα ήθελα, επίσης, να ευχαριστήσω το προσωπικό της ΕΤΟ για τον επαγγελματισμό και την αφοσίωσή του στην εκπροσώπηση των συμφερόντων του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος».

Ο κ. Christian Sewing διατελεί, επίσης, χρέη Προέδρου της Ένωσης Γερμανικών Τραπεζών (BdB).

Highlights from the EBF board