Επικαιρότητα

Δημοσίευση Νόμου 5015/2023 - Υλοποίηση προγραμμάτων για τη μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης (“Dentist Pass”)

Στις 2 Φεβρουαρίου 2023, δημοσιεύθηκε (ΦΕΚ Α’ 20) ο Νόμος 5015/2023. Στο άρθρο τρίτο του Νόμου περιλαμβάνονται διατάξεις για την υλοποίηση προγραμμάτων μεταρρύθμισης της πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης (“Dentist Pass”). Ειδικότερα:

  • Δικαιούχοι της ενίσχυσης για τη διενέργεια πράξεων προληπτικής οδοντιατρικής φροντίδας είναι φυσικά πρόσωπα ηλικίας 6 έως 12 ετών.
  • H σχετική αίτηση για την έκδοση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας και της πίστωσης του ποσού της οικονομικής ενίσχυσης γίνεται μέσω Ηλεκτρονικής Πλατφόρμας που θα τελεί υπό τη διαχείριση της Κοινωνίας της Πληροφορίας Μονοπρόσωπη Α.Ε («Κ.Τ.Π. Α.Ε.»). Στην εν λόγω πλατφόρμα θα εισέρχεται ένας εκ των ασκούντων την επιμέλεια ή τη γονική μέριμνα των δικαιούχων.
  • H οικονομική ενίσχυση πιστώνεται στον ασκούντα την επιμέλεια ή τη γονική μέριμνα του δικαιούχου σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα που εκδίδεται ειδικά για το σκοπό αυτό από πιστωτικό ίδρυμα ή χρηματοπιστωτικό οργανισμό, κατά την έννοια των παρ. 2 και 3 του άρθρου 3 του Νόμου 4557/2018 αντίστοιχα.
  • Το χρηματικό ποσό που πιστώνεται στην ψηφιακή χρεωστική κάρτα χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την πραγματοποίηση πράξεων προληπτικής οδοντιατρικής φροντίδας στον ανήλικο δικαιούχο και δεν είναι εφικτή η οποιαδήποτε μεταφορά σε τρίτο πρόσωπο ή η ανάληψή του.
  • Με Κοινή Υπουργική Απόφαση εξειδικεύονται περαιτέρω τα ζητήματα που αφορούν τη χορήγηση της ανωτέρω οικονομικής ενίσχυσης.

ΦΕΚ Α’ 20/2.2.2023