Επικαιρότητα

Τρέχουσες εξελίξεις σχετικά με το ψηφιακό ευρώ

Στις 18 Οκτωβρίου 2023, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δημοσίευσε δελτίο τύπου, σύμφωνα με το οποίο:

  • το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα ξεκινήσει την προπαρασκευαστική φάση (“preparation phase”) για το ψηφιακό ευρώ μετά και την ολοκλήρωση της διερευνητικής φάσης (“investigation phase”), η οποία διήρκεσε δύο (2) έτη (2021-2023) και αφορούσε τον σχεδιασμό και τη διανομή ψηφιακού ευρώ.
  • η προπαρασκευαστική φάση, διάρκειας τουλάχιστον δυο (2) ετών, θα εστιάσει στην ολοκλήρωση του εγχειριδίου κανόνων (Rulebook) και την επιλογή των παρόχων που θα αναπτύξουν την πλατφόρμα και την υποδομή για το ψηφιακό ευρώ. Επιπλέον, σε αυτήν τη φάση θα πραγματοποιηθούν, μεταξύ άλλων, έλεγχοι και δοκιμές για την ανάπτυξη ενός ψηφιακού ευρώ που θα πληρούν τόσο τις απαιτήσεις του Ευρωσυστήματος όσο και τις ανάγκες των χρηστών, για παράδειγμα σε ό,τι αφορά την εμπειρία χρήστη, την προστασία της ιδιωτικής ζωής και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
  • η απόφαση έκδοσης ψηφιακού ευρώ θα ληφθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ μετά την ολοκλήρωση της προπαρασκευαστικής φάσης και την ολοκλήρωση της νομοθετικής διαδικασίας επί της πρότασης Κανονισμού «σχετικά με το καθεστώς νόμιμου χρήματος των τραπεζογραμματίων και κερμάτων σε ευρώ» από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Περαιτέρω, η ΕΚΤ δημοσίευσε 44σέλιδη έκθεση, στην οποία συνοψίζει τις ενέργειες στις οποίες προέβη σε σχέση με το σχεδιασμό της πιθανής έκδοσης ψηφιακού ευρώ κατά τη διάρκεια της διερευνητικής φάσης, καθώς και Γνώμη επί της πρότασης Κανονισμού «σχετικά με το καθεστώς νόμιμου χρήματος των τραπεζογραμματίων και κερμάτων σε ευρώ».

Τέλος, δημοσίευσε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, έως τις 2 Νοεμβρίου 2023, για τη συμμετοχή φορέων της αγοράς και ακαδημαϊκών σε τεχνικές συζητήσεις αναφορικά με πιθανές επιλογές για την ασφαλή ανταλλαγή δεδομένων που σχετίζονται με τις συναλλαγές μεταξύ πληρωτών και δικαιούχων με χρήση ψηφιακού ευρώ.

Δελτίο τύπου

Έκθεση

Γνώμη

Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος