Επικαιρότητα

Έκδοση του κανονισμού για τα ευρωπαϊκά πράσινα ομόλογα

Σας ενημερώνουμε ότι μετά την προσωρινή συμφωνία των συννομοθετών τον Φεβρουάριο του 2023, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (στις 5 Οκτωβρίου 2023) και το Συμβούλιο της ΕΕ (στις 23 Οκτωβρίου 2023) ενέκριναν την έκδοση κανονισμού σχετικά με:

  1. τα ευρωπαϊκά πράσινα ομόλογα και
  2. τις προαιρετικές δημοσιοποιήσεις για τα ομόλογα που διατίθενται στην αγοράως περιβαλλοντικά βιώσιμα και για τα συνδεόμενα με τη βιωσιμότητα

 

O εν λόγω κανονισμός θεσπίζει ενιαίες απαιτήσεις για όσους εκδότες ομολόγων επιθυμούν να χρησιμοποιούν την ονομασία «ευρωπαϊκό πράσινο ομόλογο» ή «EuGB» για τα περιβαλλοντικά βιώσιμα ομόλογά τους που ευθυγραμμίζονται με τον κανονισμό για την Ταξινομία (2020/852/ΕΕ) . Ακόμη, θεσπίζεται σύστημα καταχώρισης και εποπτικό πλαίσιο για τους εξωτερικούς αξιολογητές των ευρωπαϊκών πράσινων ομολόγων. Επίσης, κατ’ επέκταση του πεδίου εφαρμογής της αρχικής πρότασης της Επιτροπής, προβλέπονται, επιπρόσθετα, ορισμένα υποδείγματα προαιρετικής δημοσιοποίησης για άλλα περιβαλλοντικά βιώσιμα ομόλογα και ομόλογα συνδεόμενα με τη βιωσιμότητα που εκδίδονται στην ΕΕ.

Κανονισμός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου