Επικαιρότητα

Δημόσια διαβούλευση της Συμβουλευτικής Επιτροπής για τη χρηματοοικονομική πληροφόρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EFRAG) σχετικά με το σχέδιο έκθεσης υποβολής εκθέσεων βιωσιμότητας (ESRS) για τις εισηγμένες ΜΜΕ (ESRS LSME ED) και το σχέδιο έκθεσης για το πρότυπο προαιρετικής υποβολής εκθέσεων για μη εισηγμένες ΜΜΕ (VSME ED)

Στις 20 Ιανουαρίου 2024 η EFRAG δημοσίευσε δύο νέα σχέδια προτύπων δημοσιοποιήσεων βιωσιμότητας ESRS, τα οποία και έθεσε σε διαβούλευση έως τον Μάϊο:

•Tο πρότυπο για τις ΜΜΕ που είναι οντότητες δημόσιου συμφέροντος και υπάγονται υποχρεωτικά στην CSRD (π.χ. εισηγμένες ΜΜΕ, τα μικρά και μη πολύπλοκα ιδρύματα και οι εξαρτημένοι ασφαλιστές και αντασφαλιστές) (LSMEs). Το ESRS LSME θα εκδοθεί ως κατ' εξουσιοδότηση πράξη και θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2026 με δυνατότητα εξαίρεσης για 2 έτη. Σκοπός του ESRS LSME είναι να καθορίσει απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων που είναι αναλογικές και συναφείς με την κλίμακα και την πολυπλοκότητα των δραστηριοτήτων και τα χαρακτηριστικά των LSME.
•Ένα εθελοντικό πρότυπο υποβολής εκθέσεων βιωσιμότητας για μη εισηγμένες ΜΜΕ (VSME) οι οποίες δεν υπόκεινται υποχρεωτικά στην CSRD. Πρόκειται για ένα απλό εργαλείο υποβολής εκθέσεων που θα βοηθά τις μη εισηγμένες πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (μη εισηγμένες ΜΜΕ) να ανταποκρίνονται στα αιτήματα για πληροφορίες βιωσιμότητας που λαμβάνουν από τους επιχειρηματικούς τους εταίρους/ χρηματοδότες (τράπεζες, επενδυτές ή μεγαλύτερες εταιρείες με τις οποίες συναλάσσονται μη εισηγμένες ΜΜΕ) με αποτελεσματικό και αναλογικό τρόπο, καθώς και να διευκολύνει τη συμμετοχή τους στη μετάβαση σε μια βιώσιμη οικονομία.

Τα κείμενα των νέων σχεδίων ESRS