Ρυθμιστικά θέματα / Θέματα λειτουργίας και εποπτείας κεφαλαιαγορών

Δημοσίευση έκθεσης της ESMA για τη μετάβαση σε κύκλο διακανονισμού T+1 στην ΕΕ

Στις 18 Νοεμβρίου 2024, η ESMA δημοσίευσε την τελική έκθεσή της, με την οποία αξιολογεί τη δυνατότητα συντόμευσης του κύκλου διακανονισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η έκθεση υπογραμμίζει ότι η αυξημένη αποτελεσματικότητα και ανθεκτικότητα των μετασυναλλακτικών διαδικασιών που θα συντελεστεί από τη μετάβαση σε κύκλο διακανονισμού Τ+1 θα διευκολύνει την επίτευξη του στόχου της περαιτέρω προώθησης της αποτελεσματικότητας του διακανονισμού στην ΕΕ, συμβάλλοντας στην ολοκλήρωση της αγοράς και στους στόχους της Ένωσης Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων.

Η ESMA συνιστά η μετάβαση σε Τ+1 να γίνει ταυτόχρονα σε όλα τα σχετικά μέσα και να επιτευχθεί το τέταρτο τρίμηνο του 2027. Λαμβάνοντας υπόψη τα διάφορα στοιχεία που αξιολόγησε, ιδίως τις δυσκολίες που συνδέονται με την έναρξη λειτουργίας ενός τόσο μεγάλου έργου τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο και τις προκλήσεις που συνδέονται με την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου (αμέσως μετά το τέλος ενός τριμήνου), η ESMA συνιστά την 11η Οκτωβρίου 2027 ως τη βέλτιστη ημερομηνία για τη μετάβαση σε Τ+1 στην ΕΕ. Επίσης, προτείνει να ακολουθηθεί μια συντονισμένη προσέγγιση με άλλες δικαιοδοσίες στην Ευρώπη.

Η αλλαγή αυτή συνεπάγεται την ανάγκη τροποποίησης του κανονισμού για τα κεντρικά αποθετήρια τίτλων (CSDR) και του πλαισίου πειθαρχίας του διακανονισμού (settlement discipline framework), προκειμένου να υπάρξει ασφάλεια δικαίου και να προωθηθούν οι απαραίτητες βελτιώσεις στις διαδικασίες μετά τη διαπραγμάτευση για την επιτυχή μετάβαση σε Τ+1. Επιπλέον, όλοι οι φορείς του χρηματοπιστωτικού τομέα θα πρέπει να εργαστούν για την εναρμόνιση, την τυποποίηση και τον εκσυγχρονισμό για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του διακανονισμού, γεγονός που θα απαιτήσει κάποιες πρόσθετες επενδύσεις.

Η έκθεση της ESMA είναι διαθέσιμη στην ακόλουθη ηλεκτρονική διεύθυνση: ESMA74-2119945925-1969 Report on ESMA assessment of the shortening of the settlement cycle in the European Union.