2η Ετήσια εσπερίδα Εταιρείας Τραπεζικού Δικαίου και Δικαίου της Κεφαλαιαγοράς
Την Παρασκευή, 1η Δεκεμβρίου 2006 πραγματοποιήθηκε η δεύτερη ετήσια εσπερίδα της Εταιρείας Τραπεζικού Δικαίου και Δικαίου της Κεφαλαιαγοράς με θέμα:
«Το θεσμικό και κανονιστικό πλαίσιο της ενιαίας ευρωπαϊκής κεφαλαιαγοράς».
Το Σωματείο «Ελληνική Εταιρεία Τραπεζικού Δικαίου και Δικαίου της Κεφαλαιαγοράς», το οποίο συστήθηκε το 2002, είναι επιστημονικό και έχει ως σκοπό τη μελέτη, καλλιέργεια και έρευνα του τραπεζικού δικαίου και του δικαίου της κεφαλαιαγοράς για την ανάπτυξη των εν λόγω κλάδων του δικαίου, την παρακολούθηση του συναφούς νομοθετικού έργου και την υποβοήθησή του. Μέλη του είναι ακαδημαϊκοί και δικηγόροι που δραστηριοποιούνται στο χρηματοπιστωτικό δίκαιο.
Η εσπερίδα, η οποία έλαβε χώρα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, ήταν ιδιαίτερα επιτυχής με μεγάλη προσέλευση, ενδιαφέρουσες εισηγήσεις από ειδικούς στον χώρο της κεφαλαιαγοράς και γόνιμη συζήτηση επί των εισηγήσεων που παρουσιάστηκαν.
Χαιρετισμό απηύθυναν ο Πρόεδρος της Εταιρείας, ομότιμος Καθηγητής Νομικής Σχολής Αθηνών του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γεώργιος Καλλιμόπουλος, και ο Διευθυντής Εποπτείας του Πιστωτικού Συστήματος της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Παναγιώτης Κυριακόπουλος.
Κεντρικός ομιλητής της εσπερίδας ήταν ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κ. Αναστάσης Γαβριηλίδης, ο οποίος παρουσίασε τον ρόλο και το έργο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρυθμιστικών Αρχών των Αγορών Κινητών Αξιών (CESR) σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση του κανονιστικού πλαισίου της κεφαλαιαγοράς με γνώμονα την επίτευξη σύγκλισης των ακολουθούμενων πρακτικών από τα κράτη μέλη.
Η πρώτη ενότητα της εσπερίδας στόχο είχε την παρουσίαση της θεσμικής θεμελίωσης της ενιαίας ευρωπαϊκής κεφαλαιαγοράς. Ειδικότερα, ο Γενικός Γραμματέας του Δ.Σ. της Εταιρείας Τραπεζικού Δικαίου και Δικαίου της Κεφαλαιαγοράς και Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Επικ. Καθ. κ. Χρήστος Γκόρτσος, ανέλυσε την έννοια και τους παράγοντες διαμόρφωσης του ευρωπαϊκού δικαίου της κεφαλαιαγοράς, προκειμένου να γίνουν κατανοητά η θέση του κλάδου αυτού του δικαίου στο σύστημα του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού δικαίου και τα αιτήματα πολιτικής που υπαγορεύουν τη ρυθμιστική παρέμβαση στον τομέα αυτόν. Στη συνέχεια, ο κ. Μιχάλης Τσιμπρής, δικηγόρος Δ.Ν., εξέτασε την εξέλιξη των πηγών του ευρωπαϊκού δικαίου της κεφαλαιαγοράς, προκειμένου να γίνουν κατανοητοί οι επιμέρους άξονες βάσει των οποίων κινείται ο εν λόγω κλάδος δικαίου.
Στη δεύτερη ενότητα της εσπερίδας με τίτλο «Οργανωμένες αγορές, χρηματοπιστωτικά μέσα και επενδυτικές υπηρεσίες» παρουσιάστηκαν αφενός μεν η Οδηγία 2004/39/ΕΚ για τις αγορές χρηματοπιστωτικών μέσων, γνωστή ως MiFID, και αφετέρου οι εξελίξεις της κανονιστικής ρύθμισης των ΟΣΕΚΑ. Ο Λέκτορας του Πανεπιστημίου Πειραιώς κ. Παναγιώτης Σταϊκούρας παρουσίασε το νέο πλαίσιο που διαμορφώθηκε με την Οδηγία 2004/39/ΕΚ για τις αγορές χρηματοπιστωτικών μέσων, ο Ειδικός Επιστήμονας της Νομικής Σχολής ΔΠΘ κ. Γιάννης Αυγερινός εξέτασε το νέο καθεστώς που διαμορφώνεται βάσει της Οδηγίας αυτής για την παροχή επενδυτικών υπηρεσιών και ο κ. Σπήλιος Μούζουλας, δικηγόρος Δ.Ν., ανέλυσε τις εξελίξεις και τις προοπτικές που διαμορφώνονται στον τομέα των ΟΣΕΚΑ, ο οποίος παρουσιάζει αρκετά μεγάλη κινητικότητα με τελευταία εξέλιξη την έκδοση Λευκής Βίβλου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Στην τρίτη ενότητα της εσπερίδας με τίτλο «Λειτουργία των αγορών και προστασία του επενδυτή» εξετάστηκαν τα μέτρα που έχουν ληφθεί σχετικά με την ευρύτερη λειτουργία των αγορών και την προστασία του επενδυτή. Ο Επικ. Καθ. της νομικής Σχολής ΔΠΘ κ. Δημήτρης Αυγητίδης αναφέρθηκε στη θεματική του ενημερωτικού δελτίου μετά την Οδηγία 2003/71/ΕΚ και στα ζητήματα της ευθύνης του αναδόχου. Ο Λέκτορας της Νομικής Σχολής Αθηνών κ. Γεώργιος Λέκκας, ανέλυσε τις νέες κοινοτικές ρυθμίσεις της Οδηγίας 2004/25/ΕΚ σε σχέση με τις δημόσιες προτάσεις εξαγοράς και, στη συνέχεια, η Επικ. Καθ. του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών, κα Μαρία Παπαντώνη εξέτασε τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την πρόληψη της κατάχρησης αγοράς. Τέλος, ο κ. Δημήτρης Τσιμπανούλης, δικηγόρος Δ.Ν., παρουσίασε το ζήτημα της καταχωρίσεως τίτλων σε μητρώα και τις επιμέρους διαστάσεις του.
Κατά την ανάπτυξη των συμπερασμάτων της εσπερίδας από τους κκ. Γ. Καλλιμόπουλο και Χρ. Γκόρτσο αναδείχτηκαν τα μείζονος σημασίας θέματα αναφορικά με το θεσμικό και κανονιστικό πλαίσιο της ενιαίας ευρωπαϊκής κεφαλαιαγοράς και τις τάσεις που διαμορφώνονται, όπως ενδεικτικά:
-
οι προοπτικές του έργου της CESR και οι εγγενείς περιορισμοί αναφορικά με τον ρόλο της,
-
οι αναμενόμενες επιπτώσεις των πολύ μεγάλης έκτασης αλλαγές που επήλθαν σε ό,τι αφορά το ρυθμιστικό περιβάλλον στο οποίο παρέχουν υπηρεσίες οι διαμεσολαβούντες χρηματοπιστωτικοί φορείς και η ανάγκη αφομοίωσης των νέων κανόνων,
-
το μεγάλο κόστος που συνεπάγεται για τις επιχειρήσεις η εφαρμογή των νέων κανόνων, και
-
το πλαίσιο λειτουργίας του εθνικού νομοθέτη σε ό,τι αφορά την λήψη πρωτοβουλιών εκ μέρους του για τη διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου.