3η Συνάντηση Διαβαλκανικού Forum Tραπεζικών Ενώσεων
Η τρίτη Συνάντηση του Διαβαλκανικού Forum Tραπεζικών Ενώσεων πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο Δυρράχιο Αλβανίας, υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών κ. Χρ. Γκόρτσου.
Ως γνωστόν μετά από πρωτοβουλία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (Ιανουάριος 2004) καθιερώθηκε ο θεσμός του Forum μεταξύ των Γενικών Γραμματέων των Ενώσεων Τραπεζών Αλβανίας, Βουλγαρίας, Σερβίας- Μαυροβουνίου, Κύπρου, Τουρκίας, Ρουμανίας, Βοσνίας Ερζεγοβίνης, Σλοβενίας και Ελλάδας. Η ΕΕΤ έχει αναλάβει τη μόνιμη Γραμματεία του εν λόγω Forum για την πρώτη τριετία λειτουργίας του.
Στη συνεδρίαση παρευρέθη ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Αλβανίας, κ. A. Fullani, ο οποίος αναφέρθηκε στις τρέχουσες συνθήκες λειτουργίας του Αλβανικού Τραπεζικού Συστήματος, επισημαίνοντας κυρίως τους διάφορους τομείς οι οποίοι πρέπει να εκσυγχρονιστούν, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις της υφιστάμενης συγκυρίας.
Τα μέλη του Forum εξουσιοδότησαν τον κ. Γκόρτσο να αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου να διερευνηθεί η δυνατότητα συνεργασίας με τον ήδη υπάρχοντα Όμιλο των Διοικητών των Κεντρικών Τραπεζών (Governors Club), που ιδρύθηκε το 1998 (εκπροσωπούνται οι Κεντρικές Τράπεζες της Αλβανίας, Αρμενίας, Βοσνίας Ερζεγοβίνης, Βουλγαρίας, Γεωργίας, Ελλάδας, Καζακστάν, Κιργισιστάν, Fyrom, Μολδαβίας, Ρωσίας, Σερβίας, Τουρκίας και Ρουμανίας).
Όλα τα παρευρισκόμενα μέλη διαπίστωσαν τη χρησιμότητα της λειτουργίας του Forum που μπορεί να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο ανάπτυξης συνεργιών σε σχέση με τη μελλοντική εναρμόνιση της λειτουργίας των τραπεζικών συστημάτων στη Βαλκανική. Επίσης ομόφωνη ήταν η εκτίμηση ότι απαιτείται πλέον μεγαλύτερη εμβάθυνση των πρωτοβουλιών του ώστε να μπορέσουν να αναπτυχθούν διαδικασίες σύγκλισης πριν από την πιθανή λήψη νέων πρωτοβουλιών προς την ευρύτερη πλέον περιοχή (Παρευξείνιες χώρες, Κεντρική Ασία, Μ. Ανατολή).
Τέλος έγινε ουσιαστική ενημέρωση σε θέματα σχετικά με τη δημιουργία και λειτουργία Τραπεζικών Ενώσεων (Καταστατικό, Όργανα, διαδικασίες, Εκπαιδευτική δραστηριότητα) και διαπιστώθηκε η ανάγκη αμοιβαίας ανταλλαγής πληροφοριών. Αποφασίστηκε να προχωρήσει η δημιουργία ιστοσελίδας με διακριτικό λογότυπο και παράλληλα η έκδοση ενός συλλογικού τόμου στην Αγγλική που θα συμπεριλαμβάνει τη συγκριτική παρουσίαση σε κωδικοποιημένη μορφή των τραπεζικών συστημάτων των χωρών μελών του Forum.
Η επόμενη συνάντηση ορίστηκε για τα τέλη Οκτωβρίου 2005 στο Βουκουρέστι μετά από πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα της Ρουμανικής Ένωσης Τραπεζών.