Γραφείο Τύπου / Δελτία Τύπου

Οι Ελληνικές Τράπεζες διαμορφώνουν το μέλλον των Καρτών

Από τις αρχές του έτους οι τράπεζες άρχισαν τα πρώτα βήματα, ώστε με την προσθήκη του κατάλληλου "chip" να μετατραπούν οι κάρτες, που ήδη εκδίδουν, σε "έξυπνες", ασφαλείς και χρήσιμες για τους κατόχους τους.

Το Μάιο του 2001, οι τράπεζες με το συντονισμό της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και τη βοήθεια της εξειδικευμένης εταιρείας XANSA, προχώρησαν στη διαδικασία για την κατασκευή ενός ελληνικού τραπεζικού προτύπου. Αυτό θα καθορίζει τα ελάχιστα λειτουργικά χαρακτηριστικά με τα οποία θα είναι εφοδιασμένο το chip που θα φέρουν τα επόμενα χρόνια όλες οι κάρτες VISA και Mastercard.

Μια ιδιαίτερα σημαντική απόφαση που μεταξύ των άλλων πήραν οι τράπεζες κατά τη διαδικασία κατασκευής του προτύπου είναι ότι, όλες οι συναλλαγές θα πραγματοποιούνται με την πληκτρολόγηση του Προσωπικού Αριθμού Αναγνώρισης (ΡΙΝ), όπως άλλωστε είναι και η επικρατούσα άποψη στη διεθνή τραπεζική κοινότητα. Έτσι αυτή η κοινή απόφαση θα οδηγήσει στη χρήση του ΡΙΝ σε κάθε αγορά με πιστωτική κάρτα και θα έχει βαθιά επίδραση τόσο στη διαδικασία των αγορών με τις κάρτες, όσο και στην ασφάλεια των πραγματοποιούμενων συναλλαγών.

Η κατασκευή του προτύπου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους. Από το 2002 οι Ελληνικές Τράπεζες θα διαθέτουν ένα εργαλείο που θα τους επιτρέπει να αξιολογήσουν τις επιπτώσεις από την εισαγωγή του chip στις κάρτες τους, θα μπορούν να εκδίδουν κάρτες που θα φέρουν το chip και να αναβαθμίσουν τα μηχανήματά τους, ώστε να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες που προσφέρει αυτή η τεχνολογία για την προώθηση της Ηλεκτρονικής Τραπεζικής και του Ηλεκτρονικού Εμπορίου.

Ως αποτέλεσμα του συγκριτικού εγχειρήματος θα είναι, οι μεν τράπεζες της χώρας μας να είναι στην πρωτοπορία των Ευρωπαϊκών Τραπεζών που εφαρμόζουν τις νέες τεχνολογίες, αλλά και οι κάτοχοι των καρτών να απολαμβάνουν πέραν της ιδιαίτερα αυξημένης ασφάλειας και μια σειρά από πρόσθετες διευκολύνσεις που κάθε τράπεζα θα διαμορφώσει για την πελατεία της, όπως ψηφιακές ταυτότητες, σχήματα συλλογής πόντων, πρόσθετες υπηρεσίες ηλεκτρονικής τραπεζικής κ.λ.π.