Γραφείο Τύπου / Aρθρα και συνεντεύξεις

  • 16 Σεπτεμβρίου 2024

Άρθρο του Προέδρου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών κ. Γκίκα Χαρδούβελη στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»: Ο φιλόδοξος στόχος των επενδύσεων συμβαδίζει και με τις δικές μας ανάγκες

Η έκθεση Ντράγκι συμβαδίζει με τις προτεραιότητες της χώρας μας στην οικονομική και αμυντική πολιτική

Η έκθεση Ντράγκι συμβαδίζει με τις προτεραιότητες της χώρας μας στην οικονομική και αμυντική πολιτική. Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το οικονομικό μέλλον της Ευρώπης σε μια εποχή με έντονο διεθνή ανταγωνισμό ανάμεσα στις επιχειρήσεις, γεωπολιτική αστάθεια στην περιοχή μας, συρρικνούμενη πρόσβαση των ευρωπαϊκών προϊόντων και υπηρεσιών στις παγκόσμιες αγορές και απώλεια της προσφοράς φθηνής ενέργειας από τη Ρωσία.

Διαπιστώνει ότι την τελευταία εικοσαετία τόσο ο ρυθμός αύξησης του ενεργού πληθυσμού όσο και η παραγωγικότητα εργασίας στην Ευρώπη υπολείπονται σημαντικά άλλων περιοχών, όπως οι ΗΠΑ. Με δραματικό ύφος αποκαλεί τις προκλήσεις της Ευρώπης «υπαρξιακές», διότι με τα σημερινά δεδομένα προβλέπει ότι σε λίγα χρόνια, δυνητικά θα αμφισβητούνται ακόμα και οι πρωταρχικές αξίες της Ευρώπης για ευημερία, ισότητα, ελευθερία, ειρήνη και δημοκρατία.

Η έκθεση Ντράγκι προτείνει μια βαθύτερη ενοποίηση των αγορών ώστε η Ευρώπη να αποκτήσει μεγαλύτερη οικονομική ισχύ, καθώς και δράσεις σε τρεις κύριες κατευθύνσεις: (i) Περισσότερες επενδύσεις σε έρευνα, καινοτομία και τεχνολογία, (ii) στροφή στην πράσινη ανάπτυξη και παραγωγή φθηνής ενέργειας, και (iii) μεγαλύτερη βαρύτητα και συντονισμό στη στρατιωτική άμυνα και ασφάλεια με λιγότερες εξωτερικές οικονομικές εξαρτήσεις. 

Περισσότερα

  • 16 Σεπτεμβρίου 2024

Συνέντευξη του Προέδρου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών κ. Γκίκα Χαρδούβελη στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας : Πολύ καλή πρόταση η έκθεση Ντράγκι – Επιτέλους η Ευρώπη ξυπνάει και βλέπει το πρόβλημα

  • 5 Απριλίου 2024

Συνέντευξη του Προέδρου της Συντονιστικής Επιτροπής Οικονομικών Αναλύσεων & Προοπτικών του Τραπεζικού Κλάδου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Δρ, Τάσου Αναστασάτου στην Ημερησία

Λίγο πριν μιλήσει στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο Δρ. Τάσος Αναστασάτος, Επικεφαλής Οικονομολόγος της Eurobank και Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών ανοίγει τα χαρτιά του στην «Η» - Μιλάει για τον πήχη της ανάπτυξης, την μεγάλη αναγκαιότητα να αυξηθούν οι επενδύσεις και να αλλάξει το μείγμα τους, αλλά και την μοναδική ευκαιρία που έχει η χώρα με το Ταμείο Ανάκαμψης.

Δρ. Τ. Αναστασάτος (Eurobank): Κεντρική επιδίωξη η αύξηση και ποιοτική αναβάθμιση επενδύσεων – Επιβάλλεται το ΤΑΑ να τρέξει ταχύτερα

  • 16 Ιανουαρίου 2024

Συνέντευξη του Προέδρου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών κ. Γκίκα Χαρδούβελη στο Liberal.gr και στον Γιώργο Φιντικάκη

Ο πρωθυπουργός είπε ότι η μεταρρυθμιστική προσπάθεια θα κάνει ποδαρικό με το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, την επιστολική ψήφο και τον νέο δικαστικό χάρτη της χώρας. Εσείς ποιες άλλες μεταρρυθμίσεις θεωρείτε απαραίτητες; 

Τα τελευταία χρόνια γίνεται σειρά μεταρρυθμίσεων, και βλέπουμε τον θετικό τους αντίκτυπο στο επενδυτικό κλίμα και την παραγωγικότητα. Χρειαζόμαστε μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία, την Υγεία, τη Δικαιοσύνη, τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό ή την Πράσινη Μετάβαση.  Χρειαζόμαστε μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο, οι οποίες μαζί με ένα σταθερό φορολογικό πλαίσιο, είναι οι παράγοντες που καθιστούν την Ελλάδα ελκυστική σε επενδύσεις.  Η επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων αποτελούν κλειδί για τη μετατροπή της τρέχουσας θετικής οικονομικής συγκυρίας σε μια βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη.

Σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα η αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και η υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων είναι τα κύρια στοιχεία, που θα βελτιώνουν το επίπεδο ευημερίας στη χώρα μας. Και το παράθυρο ευκαιρίας για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου εκτείνεται χρονικά μέχρι το 2026.


Είχατε κάνει ειδική αναφορά πρόσφατα στον τομέα της Παιδείας και στις πολύ χαμηλές επιδόσεις της Ελλάδας στο πλαίσιο του διεθνούς διαγωνισμού PISA. Τι σας ανησυχεί εδώ; 

Η πτώση στην ποιότητα των αποτελεσμάτων της εκπαίδευσης είναι διαρκής και είμαι όντως ανήσυχος διότι δεν θέλω η χώρα μου να μένει πίσω όταν οι υπόλοιπες χώρες προοδεύουν. Ως καθηγητής με μακρόχρονη εμπειρία στην Ελλάδα και το εξωτερικό, βλέπω ότι συνεχίζει να υπάρχει μεγάλη μαγιά φοιτητών στα μαθήματά μου που θα μπορούσαν να σταθούν και να αναδειχθούν στα καλύτερα πανεπιστήμια του εξωτερικού.  Ο μέσος όρος, όμως, ελαφρώς επιδεινώνεται.

Το ίδιο δείχνει και ο διεθνής διαγωνισμός PISA, που πρέπει να αποτελεί καμπανάκι για όλους μας.  Διαβάζω ότι ο αρμόδιος υπουργός και η κυβέρνηση θορυβήθηκαν από τα τελευταία αποτελέσματα του διεθνούς διαγωνισμού PISA και ετοιμάζουν αλλαγές. Μακροπρόθεσμα, η μεταρρύθμιση στην Παιδεία, είναι η πιο κρίσιμη απ’ όλες.  Αν δεν τολμήσουμε, η θέση μας θα συνεχίσει να επιδεινώνεται.

Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι πολλά πρέπει να αλλάξουν στο σύστημα εκπαίδευσης ώστε τα παιδιά μας, πρώτον, να έχουν τεχνικά εφόδια που να μπορούν να διεκδικούν τις ποιοτικές και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας, και δεύτερον, να έχουν επίσης διαπαιδαγωγηθεί στο κριτικό πνεύμα και τη δημιουργική σκέψη ώστε να μπορούν να δημιουργούν και οι ίδιοι νέες επιχειρήσεις που να ανταγωνίζονται διεθνώς και να αυξάνουν το ποιοτικό επίπεδο των Ελλήνων.

Η Παιδεία πρέπει να γίνει βασικός πυλώνας εθνικής στρατηγικής. Όπως στη διαχείριση των μεγάλων εθνικών θεμάτων έχουμε κατακτήσει πολιτική και κοινωνική συναίνεση, έτσι πρέπει να κάνουμε και στην Παιδεία.  Με τη συναίνεση η μεταρρύθμιση στην Παιδεία θα έχει διάρκεια και θα ξεπερνά τον χρονικό ορίζοντα μιας και περισσότερων κυβερνήσεων.  Έτσι θα έχει και αποτέλεσμα. 

Περισσότερα

  • 17 Δεκεμβρίου 2023

Συνέντευξη του Προέδρου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών κ. Γκίκα Χαρδούβελη στο Βήμα της Κυριακής

Για πρώτη φορά μετά τη χρεοκοπία του 2010, η Ελλάδα επέστρεψε στην επενδυτική κατηγορία. Τι σημαίνει αυτό για την ελληνική οικονομία; 

Η επενδυτική βαθμίδα αποτελεί επιβράβευση των προσπαθειών των τελευταίων ετών στην οικονομική πολιτική αλλά και των θυσιών των πολιτών. Είναι ψήφος εμπιστοσύνης και ισχυρό σήμα ότι η ελληνική οικονομία συνεχίζει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων. Η χώρα μας γίνεται ακόμα πιο ελκυστική ως υποδοχέας επενδύσεων, ενώ το κόστος δανεισμού του Δημοσίου, αλλά και των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών μειώνεται. Συγχρόνως, διευκολύνεται η παροχή δανείων από τις τράπεζες, αυξάνονται οι μακροχρόνιες επενδύσεις και η απασχόληση, ενώ οι αγορές ομολόγων, μετοχών, ακινήτων, και άλλων περιουσιακών στοιχείων αποκτούν μια σταθερή ανοδική δυναμική.   

Ποιες μεταρρυθμίσεις πιστεύετε πως είναι απαραίτητες για την περαιτέρω βελτίωση της ελκυστικότητας της χώρας μας ως επενδυτικού προορισμού; 

Οι μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει έχουν βελτιώσει το επενδυτικό κλίμα και την παραγωγικότητα. Χρειαζόμαστε, όμως, ακόμα περισσότερες και ίσως πιο τολμηρές,  στην Παιδεία, την Υγεία, τη Δικαιοσύνη, τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό, ή την Πράσινη Μετάβαση.  Γενικότερα, οι μεταρρυθμίσεις  στο Δημόσιο και ένα σταθερό φορολογικό πλαίσιο κάνουν τη χώρα ελκυστική για επενδύσεις.    

Πιο μακροπρόθεσμα, η μεταρρύθμιση της Παιδείας ίσως να είναι ιδιαίτερα κρίσιμη. Θυμίζω ότι στο πλαίσιο του διεθνούς διαγωνισμού PISA για τις μαθητικές επιδόσεις, η κατάταξη της Ελλάδας είναι από τις χειρότερες στην Ευρώπη και διαρκώς επιδεινώνεται. Προφανώς πρέπει να αλλάξουν πολλά στο σύστημα εκπαίδευσης ώστε τα παιδιά μας να έχουν τα εφόδια, όχι μόνο να διεκδικούν τις ποιοτικές και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας, αλλά και να δημιουργούν οι ίδιοι νέες επιχειρήσεις, που να ανταγωνίζονται διεθνώς και να αυξάνουν το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων.

Περισσότερα